Blog

Inspiracija za letnju zabavu sa decom

Inspiracija za letnju zabavu sa decom

Leto je pravo vreme za raznorazne aktivnosti i zabavno provođenje slobodnog vremena. Sunčani dani nas pozivaju da provodimo što više vremena u prirodi sa voljenim osobama, a najpre sa svojom decom. Deca su vedrog duha baš kao i što su vedri letnji dani, a i vreme provedeno kvalitetno sa decom i nas odrasle čini vedrijima i pozitivnijima. Evo nekih predloga za zabavne, letnje aktivnosti u krugu porodice.

1. Joga u prirodi

Bar jedan dan u toku nedelje odvojte za praktikovanje joge sa decom u prirodi. Ukoliko niste sigurni kako se tačno te vežbice izvode, postoje tutorijali za početnike na youtube. Joga je veoma korisna aktivnost i donosi Vam benefite i na fizičkom i na mentalnom planu. Lagane vežbe disanja, svesnosti o svom telu i pokretima smiruju um, a kako su istraživanja pokazala, pozitivne posledice praktikovanja joge su dalekosežne i nezanemarljive. Takođe, fizički aspekt praktikovanja joge je veoma koristan. Upoznajte i Vašu decu sa čarima praktikovanja ove drevne, relaksirajuće discipline koja pozitivno deluje na telo i um.

2. Piknik u prirodi i društvene igre

Piknik negde u prirodi, po mogućstvu u blizini vode, može biti prava letnja čarolija. Sve što Vam je potrebno je lepo, sunčano vreme, nešto od hrane i pića, i još jedan predlog: društvene igre, koja god da Vam pada na pamet. Neke klasične su: ne ljuti se čoveče, monopol, tvister za hrabrije, bilo šta što bi upotpunilo i obogatilo vreme provedeno s klincima. Ukoliko su deca starijeg uzrasta, strategijska igra šah takođe dolazi u obzir. Budite kreativni, osmislite kako se možete zabaviti sa svojom decom koja će Vam biti veoma zahvalna na tome.

3. Šetnja i igra sa ljubimcima

Ukoliko imate ljubimce, ova aktivnost bi Vam mogla biti od dvostruke koristi – zabava ljubimaca i dece istovremeno. Svako ko ima ljubimca zna koliko deca uživaju u njihovom prisustvu i igri sa njima. Izvedite psa u šetnju u obližnji park, ponesite neke rekvizite kojima bi se mogli igrati – loptu, frizbi i tome slično, i posmatrajte kako se Vaša deca bezbrižno igraju sa svojim ljubimcem. Za one koji nemaju ljubimca, ili imaju, ali koji se ne izvodi u šetnju, možete organizovati obilazak Zoološkog vrta, propraćenog kratkim edukativnim sadržajem, kao što je, na primer, poreklo životinja koje obilazite, kojoj vrsti pripadaju, čime se hrane, i tome slično. To bi moglo biti značajno iskustvo sa edukativnom komponentom, pored zabavne.

4. Crtanje i igranje plastelinom

Pođimo od toga da su deca, pre svega, kreativna i radoznala mala bića. Ne postoji nezanteresovano dete, postoji samo dete koje nije dovoljno stimulisano da ispolji svoju prirodnu dečju kreativnost. Priuštite svojoj deci što češće možete situacije u kojima će njihova priroda doći do izražaja. I veoma je bitno da u tome i sami učestvujete, jer im time dajete do znanja da su Vam važni, da volite da provodite vreme sa njima, a takođe, deca i uče od Vas, imitiraju Vaše ponašanje. Dakle, spremite pribor za crtanje, obezbedite plastelin i pustite mašti na volju. Ispoljite i svoju kreativnost, crtajte, pravite razne oblike od plastelina, i najvažnije – uživajte u procesu.

5. Pospremanje sobe uz muziku i nagradu

Sređivanje sobe ne mora biti zamorna aktivnost koju Vaša deca izbegavaju. Pristupite sređivanju sobe iz drugog ugla, predstavite im je kao zabavnu i korisnu aktivnost. Pustite muziku koja će vas sve zajedno pokrenuti, sređujte i Vi neki drugi deo kuće dok dete sređuje svoju sobu i spremite iznenađenje koje će ih motivisati – sledi nagrada za onog ko prvi završi.

6. Sportske igre u prirodi

Još jedna aktivnost vezana za prirodu, zato što je leto pravo vreme za što češći i duži boravak u prirodi. Organizujte sportske aktivnosti gde ćete se porodično takmičiti. To može biti tenis, odbojka, košarka, fudbal, koji god sport - bitan je aktivitet i zajedničko vreme.

7. Spremanje hrane

Ova aktivnost može biti veoma zabavna ukoliko angažuje sve članove porodice. Uposlite decu da pripremaju sastojke sa Vama, pustite muziku i uživajte u ovoj aktivnosti koja Vas zbližava.

8. Vožnja bicikla

Organizovanje takmičenja u brzini – zašto da ne? Vožnja bicikla aktivira veliki broj mišića u telu i veoma pozitivno utiče na zdravlje. Ili ukoliko ste ljubitelj sporije vožnje, onda laganim tempom krenite u osvajanje parkova sa svojom decom.

9. Karaoke dan

Vratimo se na to da je dečja priroda u suštini kreativna i da deca teže tome da tu svoju osobinu ispolje. Organizujte karaoke sa svojom decom u kojem ćete i Vi učestvovati, pokazujući svoje pevačke sposobnosti i još bitnije, slobodu izražavanja sebe. Učinićete im uslugu time, jer je jedna od najvažnijih stvari koju deca treba da nauče u detinjstvu slobodno i nesputano izražavanje sebe i otkrivanje svojih sposobnosti i talenata

10. Dečje igre sa roditeljima

Prisetite se i Vi čari ovih igara igrajući se sa svojom decom. Žmurke, između dve vatre, preskakanje lastiša neke su od igara koje su volele razne generacije. Istovremeno zabavne i korisne za kondiciju, ove igre Vam mogu poslužiti kao način za kvalitetno provođenje vremena sa svojom decom.

0 Komentari

Ostavite komentar

Prijavi se

Vaša korpa

Nema proizvoda u korpi