Blog

Izleti sa decom – zabava bez kraja

Izleti sa decom –  zabava bez kraja

Dečiji izleti – dve reči, a previše dešavanja. Avantura zvana izlet sa decom, u teoriji zvuči fantastično, a u praksi… i dalje fantastično, ali sa manjim ili većim tehničkim detaljima o kojima treba misliti na vreme. Ipak, igra sa decom svakako je od neprocenjive vrednosti i donosi neprikosnovenu sreću mališanima, kao i roditeljima.

Dečiji izleti – instant sreća

Današnjica sa sobom donosi, kako novo doba tako i novu realnost, nove igre, nove vidove zabave. Deca su, nažalost, od malih nogu naučena na internet, kompjutere, a samo dok su veoma mala – ovo se može kompletno izbeći. Baš iz tog razloga, i baš tada, neophodno je da im se usade prave vrednosti, da se nauče boravku u prirodi, igrama koje ne uključuju korišćenje telefona ili kompjutera, neophodno je da im se predstavi i približi život u fizičkoj, a ne u virtuelnoj realnosti.

Dečiji izleti jedno su od mnogih rešenja da se pridobije pažnja najmlađih, da se na zanimljiv način i kroz igru upoznaju sa svetom oko sebe. Da im bude zabavno, a pre svega – da ta zabava bude od koristi za njihovo zdravlje, kako fizičko tako i mentalno.

Izlet sa decom – zabava i učenje 

Dobro poznata izreka – deca su ukras sveta – ima figurativno, ali i bukvalno značenje. Svojom maštom, nevinošću, neiskvarenošću i jednostavnošću, deca čine ovaj svet lepšim, u svakom smislu. Stoga im isti treba približiti, naučiti ih da znaju šta ih okružuje, a zatim kako to da cene, poštuju, čuvaju. 

Izlet sa decom savršena je ideja kada je reć o igri i učenju, ova aktivnost idealan je spoj zabave i sticanja novih znanja. Ukoliko se pitate gde na izlet – opcije su nepresušne. Od obližnjih parkova, preko planina, do jezera, banja… Takođe, postoje i posebna izletišta, a velika je verovatnoća da se neko od istih nalazi baš u blizini vašeg doma. Raspitajte se, i krenite u planiranje. Ne zaboravite i važnost detalja poput vremenske prognoze, dužinu boravka u prirodi (da li idete na par sati, dan ili više dana), kao i to šta sve treba da ponesete, a sa decom je ova lista uvek duža nego kada idete sami. Neophodno je da deca imaju adekvatnu, udobnu i praktičnu obuću i odeću, hranu, vodu, zaštitu od sunca, od insekata, razne kreme i ostale pomoćnike preko potrebne kada je reč o boravku u prirodi. Ne zaboravite ni odgovarajuće igračke za decu, kao i kreativne igre koje će pomoći da vreme prođe što bezbrižnije i prijatnije.

Igra sa decom neophodna je za pravilan razvoj

Pre bilo čega drugog, deci je potrebno posvetiti pažnju i vreme. Dati im punu pažnju, i mnogo vremena protkanog ljubavlju, zabavom, igrom, razumevanjem. Naravno, deca vole različite vrste igračaka u zavisnosti od sopstvenog senzibiliteta, ali ono što je najbitnije jeste – igrati se sa njima.

Naravno, postoje deca koja umeju, pa čak i vole da se zaigraju sama, što je pohvalno i svakako čini olakšavajuću okolnost za roditelje. Ipak, bitno je ne puštati ih i kompletno prepuštati igračkama, crtanim filmovima, katkad i tabletima gde se kriju brojne zanimljive, ali neretko štetne aktivnosti – već im se posvetiti, iskreno, detaljno, i pažljivo; igrati se sa njima i smišljati nove načine da im se zadrži pažnja. Kroz muziku, kroz knjige, kroz reči, kroz ples, kroz umetnost, kroz sport, kroz sve kreativne zanimacije koje će im pomoći da se razviju psihofizički. Deca, pre svega treba da budu zdrava i srećna – a bezbrižna igra protkana učenjem novih, interesantnih stvari, u tome će im pomoći.

Zapravo, svaki dan može biti igra sa decom. Od rutinskih stvari kao što su ustajanje, oblačenje, doručak, priprema za vrtić ili školu, a zatim šetnja, uspavljivanje… svaka aktivnost nosi potencijal da bude zanimljiva i autentična, samo ukoliko ste voljni da je takvom napravite. Potrebno je samo malo volje i kreativnosti kako bi naizlgled jednostavna svakodnevnica sa decom bila jedinstvena, smislena i ispunjena.

0 Komentari

Ostavite komentar

Prijavi se

Vaša korpa

Nema proizvoda u korpi