Blog

Zaljubljivanje u dečijem dobu

Zaljubljivanje u dečijem dobu

Simpatija – poznatija kao prva dečija ljubav, kao neko zbog koga nastaju leptirići u stomaku i neobjašnjivi osećaj lepote i topline. Bilo bi divno kada bismo, i po odrastanju, simpatije doživljavali na isti način, a dečiju zaljubljenost održavali i u poznim godinama. Zapravo, ovako nešto i nije nemoguće, samo ukoliko se potrudimo.

Prva simpatija – prva bitna uspomena

Da li ste se zapitali, zašto se gotovo uvek sećamo simpatije iz vrtića? Kako je moguće da tako intenzivno pamtimo nekoga iz naših najmlađih dana. Odgovor je, zato što je osećaj iskren i čist. zato što je obojen impulsom i intuicijom.

Opšte je poznato da su dva primarna motiva koji nas vode kroz život ljubav i strah.

Ljubav pokreće, a strah sputava.

Deca, vrlo spontano – najčešće biraju prvo. Deca reaguju, žive i vole jednostavno, bez nepotrebnog preispitivanja, zadrške i stega.

Upravo takva treba da bude ljubav, spontana i jednostavna, bez kalkulisanja, manipilacija, razmišljanja, premišljanja, zadnjih namera. Treba da bude oslobođena svakog straha, a obojena slobodom i neposrednošću.

Dečija ljubav je najiskrenija i najčistija

Postoji još jedan razlog zbog koga je dečija ljubav najvišeg kvaliteta, bez prepreka i analize. Ovaj razlog jeste nedostatak ega. Baš iz tog razloga deca se nakon svađe brzo odljute, jer im je važnije da budu srećni neko u pravu, najznačajnije im je da nastave sa igrom što pre.

Kako u brojnim životnim situacijama, pa tako i kada je reč o zaljubjivanju i iskrenim emocijama – odrasli mogu mnogo naučiti od dece.

Odgovor srećnog života leži u jednostavnosti, a deci je veoma malo potrebno za radost, deca su istinski srećna jer ne komplikuju, jer ne analiziraju previše, jer rade stvari koje se čine prirodnim, spontano i bez ustručavanja.

Simpatije od malih nogu – potpuno prepuštanje iskrenom, autentičnom osećanju

Iako o ovome možda ne razmišljamo često, roditelji pripremaju decu za zaljubljivanje od prvog dana. Tačnije, odnos roditelja prema ljubavi, životu, emocijama, i, naposletku, sopstvenom primeru – oblikuju dete za kasnija ljubavna iskustva i način kako će ista doživljavati.

Istraživanja pokazuju da deca koja su odrasla u domaćinstvima punim ljubavi, i sami se lakše upuštaju u ljubavne odnose i ostaju srećni u njima. Ipak, u ovom slučaju reč je o nešto starijoj deci. Vratimo se na prvo zaljubljvanje i prve emocije kod najmlađih. Simpatije su normalna, prirodna pojava, i u najmlađem dobu. Ovaj odnos izrazito je zanimljiv jer je neobjašnjiv, deca nemaju poseban razlog zašto im se neko dopada, a nemaju problem ni da svoje emocije najnormalnije priznaju i iskažu. Zbog toga, njihova ljubav je ne samo iskrena, već i autentična.

Dečija zaljubljenost – saveti za roditelje

Da sumiramo, istraživanja pokazuju da je 20% petnaestogodišnjaka već u romantičnim vezama. Složićete se, 15 godina je prilično mali broj, ali studije pokazuju da deca veoma rano ulaze u “veze”, ukoliko se u tako ranom dobu pomenuti odnos tako i može nazvati. Mladalačka ljubav izuzetno je važna jer sa njom kreće i sticanje novih, psihofizičkih iskustava.

Baš iz tog razloga, roditeljska uloga u ovom periodu od istinskog je značaja – roditelji moraju biti tu za decu, saslušati ih, posavetovati, nikako ne pokušavati da uguše bilo kakvav vid emocije, ali ujedno biti obazrivi; pažljivo ali diskretno motreći na nove situacije u životu svog deteta, na ljubavne sreće i probleme. Roditelji, pre svega, moraju biti spremni da u svakom trenutku budu tu za svoje dete, pokazujući razumevanje. Ovo razumevanje posebno je bitno na samom početku, kao i na kraju “veze” deteta. Ukoliko niste sasvim sigurni kako da se ponašate kada nastupi prva dečija ljubav, evo par saveta:

- Postavite dobar primer, neka od malih nogu uče od vas

- Pričajte o ljubavi, otvoreno i bez ustručavanja

-Unesite smeh, ispričajte deci o svojim ljubavnim pričama. Svi imamo gorko-slatka ljubavna iskustva kroz odrastanje, prisetite se svojih

- Shvatite dete ozbiljno, pogotovo kada priča o svojim emocijama

- Napravite balans između prisutnosti i distance

- Pažljivo ih slušajte

0 Komentari

Ostavite komentar

Prijavi se

Vaša korpa

Nema proizvoda u korpi