Blog

Materijali za šivenje dečije garderobe

Materijali za šivenje dečije garderobe

U tekstilnoj industriji postoji mnogo materijala koji se obrađuju i od kojih se pravi veoma lepa i oku prijatna garderoba, ali nije svaki materijal jednako prijatan i našoj, a naročito dečijoj koži. Materijali za šivenje garderobe se dele na prirodne i veštačke, a prirodni se dele na materijale biljnog i životinjskog porekla. U prirodne materijale spadaju pamuk, vuna, lan, svila, modal. U veštačke materijale spadaju poliester, viskoza, spandeks, i mnogi drugi. Najpoznatiji i najčešće obrađivani materijali u tekstilnoj industriji su pamuk iz kategorije prirodnih i poliester iz kategorije veštačkih materijala. Pamuk je jedan od omiljenih materijala zbog svojih karakteristika kao što su bezbednost za kožu, laka obrada, bojenje, održavanje, dugotrajnost. Prema saznanjima, prva upotreba pamuka u tekstilne svrhe bila je u Indiji i Pakistanu. Svi delovi pamuka su korisni i imaju svoju primenu u raznim domenima ljudske delatnosti. Ova višestruko korisna biljka vekovima unazad ostaje na tronu najbezbednijih i najomiljenijih materijala za šivenje garderobe. Pamučna odeća je mekane, nežne teksture, prijatna na dodir, otporna na habanje što je čini dugotrajnom, a pored svega toga veoma je praktičan materijal od kojeg se mogu napraviti skoro svi komadi odeće. Kada je reč o izboru garderobe za decu, roditeljima je svakako najbitnije da je ta garderoba izrađena od kvalitetnih materijala koji neće iritirati nežnu dečiju kožu. Deca su posebno osetljiva, naročito deca nižeg uzrasta i bebe, stoga je od velike važnosti koje materijale nose.

Jeftiniji komadi odeće mogu veoma lepo izgledati, a da su pritom i veoma pristupačni, ali ta niska cena nosi određene posledice na koje svakako morate obratiti pažnju. Garderoba napravljena od jeftinih, nekvalitetnih i veštačkih materijala ne prija koži, naročito dečijoj. Može izazvati preosetljivost kože praćenu crvenilom, svrabom, iritacijom, pa čak i alergijom. U veštačkim materijalima koža ne može da diše, pojačava se znojenje, a može doći i do neprijatnih mirisa usled pojačanog znojenja. Pored toga, veštački materijali se prilikom proizvodnje tretiraju određenim hemikalijama koje se zadržavaju u samoj tkanini, a koje su kancerogene i koje sadrže alergene štetne po zdravlje. Sve ovo predstavlja i više nego dovoljne razloga da dobro razmislite kakav ćete materijal staviti na svoju i na kožu Vaše dece. Određena cena je oduvek pratila određen kvalitet, a Vaše i zdravlje Vaše dece nema cenu. Kada se sve to uzme u obzir, jasno Vam je zašto potenciramo na materijalima koji su pre svega bezbedni za nošenje i na važnosti opreznog odabira dečije garderobe prvenstveno, a naravno i garderobe za odrasle. Naročito je važno obratiti pažnju na odabir donjeg veša za decu, odnosno na materijal od kojeg je sašiven. Intimna regija je najosetljivija i najpodložnija iritacijama ukoliko je donji veš sašiven od nekvalitetnih materijala koji ne prijaju nežnoj dečijoj koži. Zato je vrlo važno birati pamučni donji veš u kojem koža diše i koji je bezbedan za kožu. Pored pamuka, jedan od omiljenih materijala za šivenje garderobe za decu i odrasle jeste lan. Lan je prirodni materijal, izuzetno prijatan i prozračan i kao takav, najprijatniji za vrele letnje dane, pored pamuka. Lan, kao i pamuk, može apsorbovati i do 25% vlage tela što ove materijale čini najpogodnijim u situacijama kada se mnogo znojimo, naročito leti. Zanimljivo je da su Egipćani toliko voleli ovu tkaninu da su je nazivali mesečevim tkanjem. Lan je izdržljiv i dugotrajan materijal koji se teško dobija i obrađuje, ali je njegov kvalitet nenadmašan. Najčešće se od lana šiju pantalone, lagane letnje košuljice, haljinice i suknjice.

Prirodni materijali poput pamuka i lana su pravi izbor među materijalima koji najviše prijaju koži i koji su najbezbedniji. Zbog svega navedenog, imajte u vidu rizike koje nosi kupovina jeftine garderobe. Bolje je kupiti i jedan kvalitetan komad garderobe nego tri komada koji sadrže elemente štetne po zdravlje. Garderoba za decu bi trebala najpre biti kvalitetna i bezbedna za nošenje, zbog osetljivosti mlade dečije kože.

0 Komentari

Ostavite komentar

Prijavi se

Vaša korpa

Nema proizvoda u korpi