Blog

Šta poneti na putovanje sa decom?

Šta poneti na putovanje sa decom?

Putovanje sa decom je jedno od najlepših iskustava, pored toga svakako i pustolovina, ali svaki roditelj treba da vodi računa da se to ne pretvori u put sa kojeg jedva čekate da dođete kući. Roditelji uglavnom prave spisak šta sve treba poneti na putovanje sa decom, a u to pored osnovnih stvari, spadaju još neke sitnice koje će Vam učiniti putovanje i boravak Van kuće prijatnim i bezbrižnim. Pa, da pogledamo taj spisak u nastavku teksta.

1. Garderoba „za svaki slučaj“

S obzirom na to da nam dolazi leto, s njim dolaze i planovi za odmor, i to uglavnom preko granice, na dečju omiljenu destinaciju – more. Gde god planirate da se uputite, bilo to more, planina, i na neko treće mesto, princip spremanja za put sa decom je uvek isti – poneti sve što je neophodno, ali i malo preko toga. Jeste da se za leto vezuju lepi i sunčani dani, ali nažalost, to je neizvesno, pogotovo ako Vam je u planu planina, gde može biti nešto hladnije, naročito noću. Gde god da planirate da letujete, uvek spakujte poneki komad toplije garderobe, kako biste bili spremni za lošu vremensku priliku. Topliji duks ili jesenja jaknica, duge pantalone, čarapice uvek imajte u koferu čak i kad se spremate za letovanje. Pored letnje obuće kao što su papuče, sandale i japanke, bilo bi poželjno da ponesete i jedan par patika ili cipela za dete.

2. Društvene igre

Na letovanju se po nekom nepisanom pravilu zadržavamo 5 do 10 dana, a u proseku jednu sedmicu. Deca se mogu zabavljati par dana, ali šta ako im sve brzo dosadi? Imajte keca u rukavu, odnosno način da ih animirate ukoliko im svakodnevne aktivnosti postanu dosadne. Spakujte u kofer neku društvenu igru, a ukoliko Vam prostor dozvoljava, ponesite više. Monopol, karte, ne ljuti se čoveče, domine, šah, ili nešto drugo. Koja god društvena igra da je Vaš izbor, to biti dobra odluka, naročito ako ih iznenadite posle par dana i pokažete im šta ste poneli na putovanje.

3. Lekovi

Jedna od najbitnijih stavki za svako putovanje, bilo sa decom ili bez njih, ali naročito kad idete na put sa decom. Deca su i osetljivija i morate biti spremni na eventualne neprijatne situacije, kao što su mučnina tokom puta ili za vreme boravka, digestivne promene, koje su česte na putovanjima usled drugačijih klimatskih uslova i tome slično, zatim alergije, osetljivost na sunce, i razne druge neprijatne i neželjene situacije. Pored lekova, trebalo bi poneti i toplomer, za svaki slučaj. Neophodna stavka svakog letovanja je krema sa zaštitnim faktorom, s obzirom da je letovanje period kada smo najviše izloženi suncu, a naročito deca, koja su uglavnom aktivna i najveći deo vremena provode napolju.

4. Šeširi ili kačketi

Ova stavka se na neki način nadovezuje na prethodnu, budući da je tema i dalje izloženost suncu i mere predostrožnosti zbog toga. Kao što smo rekli, deca najviše vremena provedu direktno izložena suncu, igrajući se, plivajući, i tome slično. Iz tog razloga, bilo bi poželjno da bar određeni deo vremena nose kačketiće ili šeširiće, koji će im u određenoj meri štititi glavu, odnosno lice od direktnog sunca. Pored toga, možete im poneti i naočare za sunce ukoliko ih nose.

5. Gume za plivanje, kantice za pesak

Za decu mlađeg uzrasta, ovo spada u jednu od najbitnijih stavki. Kako ne biste svake godine kupovali iste sitnice ako već imate od prethodnih letovanja, ponesite dečje glavne zanimacije na plaži – kofice i lopatice za pesak, gumu za plivanje ili mišiće ukoliko dete joše uvek nije savladalo plivanje. Svaki roditelj malog deteta zna da odmor bez ovih dečjih stvarčica nije odmor u potpunosti, odnosno, da svako malo dete najveći deo vremena provodi igrajući se peskom i vodom, stoga rekviziti za tu igru spadaju među najvažnije na spisku za letovanje.

0 Komentari

Ostavite komentar

Prijavi se

Vaša korpa

Nema proizvoda u korpi